Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Het geheim van de smid

Ja hoe zou het komen dat die tekst bestaat? Welke geheim zou de smid dan hebben dat een andere smid dat niet zou mogen weten? Volgens mij gaat het over dat jij iets weet wat een ander niet mag weten. Flauw. Veel gebruikt in fotografie. Fotografen zijn vaak heel erg bang dat een ander een truc zou leren kennen die de ander niet kent. Nu is dat tegenwoordig niet zo vaak meer, omdat veel in de nabewering wordt gedaan.

En die nabewerking is nodig omdat men het geheim van de smid niet kent. En zo is het cirkeltje weer rond. Ik ben niet zo flauw en ga laten zien hoe een foto tot stand is gekomen. Ik verdien mijn geld mede met lesgeven, dus dan moet je ook laten zien hoe het gemaakt wordt.
Stacks Image 95
De plaatselijke smid uit Goulles wil graag op de foto om zijn business lokaal te promoten. Ik kom daar binnen en man wat een bende. Er is bijna geen centimeter vrije in het toch grote pand om ronde te kunnen lopen. Laat staan om flitsers te plaatsen. Dus eerst maar eens even wat ruimte en plaats maken. In de foto hierboven is dat al gedeeltelijk gedaan. En er staat al 1 flitser zijn werk te doen. Vandaar dat je ziet wat je ziet. Laten we zeggen een gezellige puinhoop.
Stacks Image 21
Ik plaats een flitser van rechts om meer diepte in de foto te verkrijgen. Op dit moment ben ik er nog niet zeker van dat die goed staat. Ik krijg wel diepte in de foto, maar wordt het hoofd onderwerp, de smid, die nu nog niet in beeld staat, dan niet te plat? Ik laat het even voor wat het is.. Ik moet eerst nog een flitser plaatsten om de suggestie van een brandend vuurtje te suggereren. Echt vuur kan niet daar binnen. Dan zou alles in de brand vliegen. Iets wat overigens een jaar later toch nog gebeurde. Maar niet door mijn toedoen.

Stacks Image 128
Babs nam hier nog even de plaats van de smid in. Lichtje met een rood gelletje is geplaatst en ja zoiets zou het kunnen gaan worden. Misschien iets zachter laten flitsen.Dit is wel erg licht. Stapje voor stapje ga ik verder. Er moeten en kunnen nog meer lichtjes bij.
Stacks Image 130
Ik plaats nu een flitser met overduidelijk een blauwe gel erop op de achtergrond. Voor mij hoeft het niet zo al die kleurtjes, ik werk het liefst gewoon met wit licht, maar Fransen zijn nogal gek op kleurtjes. En misschien is dat wel internationaal. Hoe meer kleuren des te beter. Ik vind het niets, maar ja de klant is koning. En met het blauwe licht kan ik het iets meer cool tinten meegeven wat weer de associatie heeft met industrieel.
Stacks Image 134
In de bovenstaande foto is te zien dat er inmiddels ook nog eens een blauw licht van rechts achter de buizen en pijpen vandaan komt. De hele achterwand is nu blauw geworden door middel van twee flitsers. Hoeveel en hoe hard is een kwestie van spelen met de instellingen van de flitsers. En ook het positioneren is een hele belangrijke. Beetje hoger, beetje lager, wat meer het licht bundelen of juist wat minder bundelen. De grote vraag tijdens het plaatsen van het licht blijft altijd, waar wil ik het licht hebben en waar niet?

En zo ga je flitser voor flitser verder. Hier staan ze allemaal inmiddels wel aardig ingesteld en afgesteld. Twee blauwe op de achtergrond. 1 rode als het ware dat het vuur brandt. En 1x een witte flitser voor de smid die nu nog erbij moet gaan komen. De smid en de grote blaasbalg, voor aanwakkeren van het vuurtje, zijn met 1 en dezelfde flitser. Als het kan met 1 dan doe je het ook met 1 flitser. waarom zou je het moeilijker maken dan nodig is?
Stacks Image 138
Dan als laatste de exacte compositie bepalen. Het kan altijd nog dat je na afloop thuis toch nog even iets cropt. Dat is hierbij ook een heel klein beetje gebeurd. Het gaat om millimeters rechts en links, maar soms zie je gewoon iets over het hoofd of ben je nog net niet tot de essentie van het de foto gekomen. Door iets aan te snijden wordt een foto bijna altijd nog sterker.

De smid staat er in volle glorie op De rookmachine is er nog bijgekomen, iets wat ik al vanaf het begin wist dat die erbij zou komen. Die gaat echter als allerlaatste aan. De rook blijft namelijk nogal hangen als je daar eenmaal mee begonnen bent. Ook dat controleer je weer hoe de rook werkt met je al eerder opgestelde flitsers.

En uiteraard staat de smid goed wat betreft licht op lange en korte kant. Met 1 persoon is dat zo makkelijk. Ik laat hem in dit geval recht in de lens kijken. Ik vraag hem om met plezier zijn werk te doen. Ik laat hem attributen beetpakken die iets te maken hebben met zijn werk en beter uit laten komen wat zijn werk zou kunnen behelzen. Ik heb er namelijk ook niet echt verstand van. Maar kan wel doen alsof. Na het natuurlijk besproken te hebben met de smid. Die zal het toch wel weten. Je kunt als fotograaf niet overal verstand van hebben, maar het moet er wel natuurlijk en logisch uitzien. Wat je laat zien.

Wat je uiteindelijk ziet is vele malen licht en donker. Als er licht is is er ook schaduw. Dat is een truc die ik veelvuldig of zeg maar altijd toepas. Het zijn de wetten van de natuur. Dus geen geheimen van de smid. Ander geheim is, maar nu dus niet meer nadat ik het opgeschreven heb. Plaats je licht mooi. Daar ben ik het meest van mijn tijd mee bezig. Wel driekwart van mijn tijd. Licht veroorzaakt schaduwen. En daar kijk ik misschien nog wel het meeste naar. Belichten en hoeveel een flitser moet flitsen is voor mij zo gepiept. Dan nog de juiste Kelvin waarde kiezen, beetje met contrast spelen en dan ben ik er wel zo'n beetje.

Meer dan dit is het niet. Precies fotograferen zoals je het wilt fotograferen. Dan kom je thuis en dan hoef je alleen nog maar de juiste foto uit te zoeken en heel misschien soms nog wat croppen. Maar dan ben je ter plekke toch weer niets scherp genoeg geweest.

Stacks Image 142
De laatste foto is nog een voorbeeld van een controle foto die ik tussen door maak. Altijd. Lichten komen tezamen. Vaak zet ik er dan ook weer even een uit.Om te kijken wat de rest van de flitsers doen zonder dat die ene die net uitgezet is. Geeft altijd veel inzicht in wat je aan het doen bent. Ik hoef niet te vertellen welke ik heb uitgezet. Dat zie je zo wel.

Uiteindelijke foto (de beste) is gemaakt op : 200 iso F/4.5 1/80 e sec. Met een Nikon Z6.

En hiermee heb ik voor een groot gedeelte het geheim van de smid ontsloten.